Shendet

Gjermanët drejt së pamundurës, rikthejnë aftësinë për të lëvizur tek minjtë e paralizur, shpresë dhe për njerëzit

Shkencëtarët gjermanë kanë arritur të bëjnë që minjtë e paralizuar, për shkak të dëmtimit të shtyllës kurrizore, të ecin përsëri, duke rifituar rigjenerimin e nervave të dëmtuar me anën e një proteine të krijuar posaçërisht, e cila prodhohet e komanduar në trurin e kafshëve duke futur informacionin e duhur të gjenit.

Lëndimet e shtyllës kurrizore, zakonisht për shkak të aksidenteve automobilistike ose sporteve, shpesh i lënë njerëzit të paralizuar, pasi ndërpritet transmetimi i sinjaleve nervore midis muskujve dhe trurit. Një trajtim i ri nga shkencëtarët në Universitetin Boehum Ruhr, botuar në revistën Nature Communications, ka qenë në gjendje të rigjenerojë qelizat nervore të brejtësit të paralizuar falë një proteine.

“Me një sasi relativisht të vogël të ndërhyrjes, ne po aktivizojmë një numër shumë të madh nervash për t’u rigjeneruar përfundimisht, kjo është arsyeja pse minjtë mund të ecin përsëri,” i tha studiuesit kryesor Dietmar Fischer Reuters.

Minjtë plotësisht paraplegjikë filluan të ecin përsëri vetëm dy ose tre javë pas trajtimit eksperimental një herë, i cili përfshin futjen e udhëzimeve gjenetike në tru (duke përdorur një virus të modifikuar gjenetikisht si një mjet) për të prodhuar një proteinë citokine -interleukin-6) dhe dërgojeni tek neuronet motorike. Kjo proteinë mund të ndihmojë në rigjenerimin e neuroneve.

Studiuesit tashmë po hetojnë nëse trajtimi mund të përmirësohet dhe do të vazhdojnë eksperimentet në kafshë më të mëdha, të tilla si derra, qen apo majmunë, para se të testojnë sigurinë dhe efektivitetin e tij te njerëzit, i cili sigurisht do të marrë shumë vite, sipas Dr. Fisher.

Artikuj te ngjajshem

Shkruaj nje koment

Back to top button