Bota

Gjermanët kursejnë si “të çmendur” në kohën e Koronës

Qytetarët gjermanë ishin kampionë të botës për kursimet përgjatë vitit që lamë të dominuar nga koronavirusi dhe për këtë arsye janë aq të pasur sa kurrë më parë.

Sipas llogaritjeve nga DZ Bank, pasuritë financiare të familjeve private ka të ngjarë të jenë rritur me 393 miliardë euro në vitin 2020 në një rekord 7.1 trilionë euro.

Ekonomisti i DZ Bank Michael Stappel thotë se rritja rritja ishte 5.9 përqind krahasuar me vitin e kaluar, norma më e lartë e kursimeve në vitet e fundit.

Sipas tij, shumë njerëz i kursyen paratë e tyre nga paqartësitë për mbajtjen e vendit të punës ose papunësisë. Nga ana tjetër mbyllja e përkohshme e shitjes me pakicë ngadalësoi konsumin.

Banka DZ flet për një normë rekord kursimesh prej 16 përqind në vitin 2020, ndërsa shoqata bankare BVR parashikoi një vlerë prej rreth 17 përqind në fillim të dhjetorit.

Për vitin në tërësi, familjet private në Gjermani kursyen 16 ose 17 euro në 100 eurove të ardhurave të disponueshme, sipas këtyre llogaritjeve.

Sipas shifrave nga Zyra Federale e Statistikave, normat më të larta të kursimeve deri më tani në Gjermani janë matur në 1991 dhe 1992 me 12.9 përqind secili. Në vitin 2019 ishte 10.9 përqind.

Tregjet e aksioneve gjithashtu u rikuperuan relativisht shpejt pas goditjes së Covid 19 në shkurt dhe mars të 2020. 

Por rritjet në vlerën e aksioneve dhe fondeve kontribuan vetëm në një pjesë të vogël në rritjen e aktiveve financiare private. 

“Në fund të fundit, rritja e aseteve financiare në vitin 2020 ishte pothuajse ekskluzivisht për shkak të kursimeve jashtëzakonisht të larta që rezultuan nga kriza e koronës”, thotë Stappel.

Artikuj te ngjajshem

Shkruaj nje koment

Back to top button