Uncategorized

Izraeli rekord në vaksinimin e popullsisë, ‘harron’ 2.7 milion palestinez

IZRAEL– Ndërkohë që Izraeli po feston një plan mbresëlënës të vaksinimit, pasi ka dhënë dozën fillestare të vaksinës në më shumë se një të dhjetën e popullsisë, për palestinezët në Bregun Perëndimor dhe Gaza të pushtuar nga Izraeli duket se nuk ka plan për vaksinim por thjesht mund të shikojnë dhe vetëm të presin.

Ndërsa bota rrit atë që tashmë është në rrugën e duhur për t’u bërë një shtytje shumë e pabarabartë e vaksinimit – me njerëzit në kombet më të pasura që do të vaksinohen së pari – situata në Izrael dhe territoret Palestineze ofron një shembull të zymtë të ndarjes.

Izraeli transporton grupe të vaksinës Pfizer / BioNTech thellë brenda Bregut Perëndimor. Por ato u shpërndahen vetëm kolonëve hebrenj, dhe jo afërsisht 2.7 milion palestinezë që jetojnë përreth tyre, të cilëve mund t’u duhet të presin me javë ose muaj.

Dy javë në fushatën e tij të vaksinimit, Izraeli po administron më shumë se 150,000 doza në ditë, duke arritur në vaksinimin fillestar për më shumë se 1 milion të 9 milion qytetarëve të tij – një përqindje më e lartë e popullsisë se kudo tjetër sic raportoi dhe dosja.al.

Kryeministri, Benjamin Netanyahu, u ka thënë izraelitëve se vendi mund të jetë i pari që do të dalë nga pandemia.  Një sistem shumë i përparuar i kujdesit shëndetësor , pjesë e arsyes për shpejtësinë mund të jetë ekonomia. Një zyrtar i ministrisë së shëndetësisë tha se vendi kishte paguar 62 dollarë për një dozë, krahasuar me 19,50 dollarë që SHBA po paguan.

Artikuj te ngjajshem

Shkruaj nje koment

Back to top button