Bota

Rimbyllje totale, qeveria greke publikon masat e reja që hyjnë në fuqi për javën në vazhdim

Qeveria greke ka njoftuar sot rimbylljen totale të vendit duke filluar nesër dhe do të zgjasë të paktën për një javë. Ky vendim synon uljen e mëtejshme të rasteve të reja, lehtësimin e presionit mbi spitalet dhe lejimin e rihapjes së shkollave në 11 Janar.

Zëdhënësi i qeverisë në Athinë Stelios Petsas tha se kushtet epidemiologjike janë përmirësuar dhe janë dukshëm më të mira se shumë vende të tjera evropiane.

Ai shtoi megjithatë se rastet e reja ende mbesin në nivele të larta, duke shkaktuar presion në sistemin shëndetësor, ndërsa 2500 mijë pacientë mbetën të shtruar në spital, me më shumë se 400 në Njësitë e Kujdesit Intensiv.

Petsas vuri në dukje se muajt e sakrificës nuk duhet të shkatërrohen nga disa ditë masash relaksuese, prandaj qeveria do të intensifikojë përpjekjet parandaluese në javën e parë vendimtare të Vitit të Ri.

Që nga nesër, në 6 në mëngjesit deri të hënën 11 janar, nuk lejohet lëvizja ora 9 në mbrëmje deri në pesë në mëngjes, me përjashtim të punonjësve dhe njerëzve që kanë nevojë për ndihmë mjekësore. Dyqanet tregtare do të qëndrojnë të mbyllura, ashtu si edhe libraritë dhe sallonet e bukurisë.

Kishat do të qëndrojnë gjithashtu të mbyllura për shërbesat e së dielës. Qeveria greke u bëri thirrje qytetarëve që t’i përmbahen rreptësisht masave dhe të jenë të durueshëm për një javë, në mënyrë që shkollat ??të mund të rihapen, me studentë dhe mësues të kthehen në klasa.

Pikat kryesore të njoftimit: Shtrëngimi i masave për javën 3-10 janar 2021 është një vendim i Kryeministrit dhe Qeverisë për arsye paraprake. Qëllimi nuk është të rëndojmë tablonë epidemiologjike nga relaksimi i pushimeve, në mënyrë që më 11 janar të hapen shkollat ?e të gjitha niveleve.

Në 11 Janar, së bashku me shkollat, do të kthehet funksionimi i klikimit larg, parukeritë, shërbimet e qendrave estetike, KTEO dhe aktivitetet e gjuetisë dhe peshkimit, pasi ato ishin të vlefshme gjatë pushimeve, do të kthehen. Lidhur me kishat tona, shërbesa e Epifanive do të kryhet brenda nga priftërinjtë, por pa besimtarë. Kishat tona, pas 11 janarit 2021, do të mirëpresin përsëri besimtarët për shërbesat e së Dielës me rregullat që ishin të vlefshme në Krishtlindje dhe Vitin e Ri.

Në fund të javës së 2-të të janarit, situata epidemiologjike në vend do të vlerësohet dhe bazuar në këtë vlerësim, do të ketë njoftime më të reja për sektorët e tjerë të aktivitetit ekonomik dhe shoqëror.

Artikuj te ngjajshem

Shkruaj nje koment

Back to top button