Bota

STUDIMI/ Simptomat më të reja te pacientët me COVID, ulçer në gjuhë dhe enjte e gjymtyrëve

Ai përfshiu 666 pacientë me simptoma të buta të  COVID-19 të trajtuar midis 10 dhe 25 Prill në spitalin fushor në IFEMA, qendra e ekspozitës në Madrid, e cila u mbyll në 1 Maj. Në përgjithësi, 45.7 përqind kishin ndryshime të vërejtura në gjuhë, duar ose këmbë. Rreth një në katër pacientë, 25.7 përqind, vunë re ndryshime në gjuhën e tyre, ajo që është bërë e njohur si ‘gjuhë kovide’.

SPANJË– Ndryshimet në gojë, duar ose këmbë mund të jenë shenjat e fundit të infeksionit me koronavirusin e ri, sugjeron një studim i ri. Studiuesit zbuluan se 25 për qind e pacientëve me COVID-19 të parë në Prill 2020 kishin një inflamacion të gjuhës ose gunga dhe ulçera në gjuhë. Për më tepër, gati 40 përqind e atyre pacientëve kishin skuqje, djegie dhe urtikari në pëllëmbët e duarve dhe shputat e këmbëve.

Ekipi, nga Spitali Universitario La Paz, Madrid, Spanjë, thotë se mjekët dhe infermierët duhet të ekzaminojnë kavitetet orale dhe duart dhe këmbët e pacientëve të dyshuar COVID-19 në mënyrë që t’i diagnostikojnë ato më shpejt. Gjetjet u botuan në British Journal of Dermatology në formën e një letre kërkimore në Shtator por u prezantuan të Martën, raporton DailyMail.

Ai përfshiu 666 pacientë me simptoma të buta të  COVID-19 të trajtuar midis 10 dhe 25 Prill në spitalin fushor në IFEMA, qendra e ekspozitës në Madrid, e cila u mbyll në 1 Maj. Në përgjithësi, 45.7 përqind kishin ndryshime të vërejtura në gjuhë, duar ose këmbë. Rreth një në katër pacientë, 25.7 përqind, vunë re ndryshime në gjuhën e tyre, ajo që është bërë e njohur si ‘gjuhë kovide’.

Një tjetër 6.9 përqind raportuan të kishin stomatit aftoz, i cili ndodh kur vijnë ulçera beninje dhe jo-ngjitëse të gojës. Për më tepër, 6.6 përqind raportuan glossitis, një inflamacion i gjuhës që e bën atë të fryhet në madhësi dhe të ndryshojë në ngjyrë. Gati 4 përqind kishin depapilim të copëtuar që është kur një shtresë e bardhë shfaqet në sipërfaqen e gjuhës.

Ndërkohë, afërsisht 40 përqind e pacientëve raportuan se kishin ndryshuar në duar dhe këmbë. Kushti më i zakonshëm ishte deskuamimi difuz, i cili është peeling i përhapur i lëkurës, në të cilin derdhet shtresa më e jashtme, Rreth 15 për qind kishin ngjyrë kafe të kuqërremtë në pëllëmbët e duarve dhe në shputat e këmbëve duke shkaktuar një kërkesë për gërvishtje. Shtatë përqind e pacientëve raportuan ndjesi djegieje, të quajtur eritrodizestezi, në fillim të sëmundjes.  Një përqindje më e vogël, 6.9 përqind, raportuan koshere ndërsa 2.9 përqind kishin skuqje.

Skuqja dhe ënjtja e duarve dhe e këmbëve, deskuamimi i hollë palmoplantar dhe makulat e kuqërremta në të kaftë mund të na ndihmojnë të diagnostikojmë infeksionin COVID ‐ 19 dhe duhet të kontrollohen në mënyrë rutinore.

Artikuj te ngjajshem

Shkruaj nje koment

Back to top button