Bota

Wuhan shënon përvjetorin e saj me triumf dhe mohim

Wuhan ka kohë që është rikuperuar nga shpërthimi i parë në botë i Covid-19. 

Tani po mbahet mend jo si një katastrofë por si një fitore, dhe me një këmbëngulje se virusi erdhi nga një vend tjetër.

Nga momenti kur një koronavirus i ri, pandemik u shfaq në të njëjtin qytet si një laborator kushtuar studimit të koronavirusëve të rinj me potencial pandemik, Prof Shi Zhengli e ka gjetur veten në qendër të një prej polemikave më të mëdha shkencore të kohës sonë.

Për pjesën më të madhe të vitit të kaluar ajo ka përmbushur sugjerimin se Sars-Cov-2 mund të ishte arratisur nga Instituti i Virologjisë Wuhan .

Megjithatë tani, ajo ka ofruar mendimet e saj se si mund të ketë filluar shpërthimi fillestar në qytet.

Në një artikull në edicionin e këtij muaji të Revistës Shkencore ajo iu referua një numri studimesh që, tha ajo, sugjerojnë se virusi ekzistonte jashtë Kinës përpara rastit të parë të njohur të Wuhan në dhjetor 2019.

“Duke pasur parasysh gjetjen e Sars-Cov-2 në sipërfaqen e paketave të ushqimit të importuar, kontakti me ushqimin e papjekur të kontaminuar mund të jetë një burim i rëndësishëm i transmetimit të Sars-Cov-2,” shkroi ajo.

Nga një prej ekspertëve kryesorë të botës për koronavirusët, edhe diskutimi i një mundësie të tillë duket i pazakontë.

A mundet që një shpërthim spiral i infeksionit që pothuajse shkatërroi sistemin shëndetësor të Wuhan, ndezi bllokimin e parë Covid në botë dhe ishin fillesat e një katastrofë globale, që me të vërtetë kishte ardhur ushqimi i importuar pa ndonjë shenjë të shpërthimeve të ngjashme shkatërruese diku tjetër?

Por me humbjen e virusit, ideja se është importuar përsëritet me pothuajse unanimitet në të gjithë këtë qytet me 11 milion banorë.

“Erdhi këtu nga vendet e tjera”, thotë një grua që drejton një stendë në një rrugë në Wuhan. “Kina është një viktimë”.

“Nga erdhi?” shitësi i peshkut në vendin fqinj përsërit pyetjen time me zë të lartë dhe më pas përgjigjet: “Ajo erdhi nga Amerika”.

Por një vit më pas, ka pak shenja të këtij zemërimi në Wuhan sot.

Artikuj te ngjajshem

Shkruaj nje koment

Back to top button