Aktualitet

Skandali me patronazhistët/ ECPMF ngre alarmin, letër Ramës dhe krerëve të BE-së: Të ndalen veprimet e SPAK ndaj gazetarëve të Lapsi.al

Qendra Europiane për Lirinë e Medias dhe Shtypit është shprehur e alarmuar në lidhje me ngjarjet e ndodhura me punonjësit e medias në Shqipëri.

Reagimi i tyre lidhet kryesisht me ngjarjen e fundit të ndodhur ku media “Lapsi.al” është presionuar nga organet e policisë për të dorëzuar të dhënat e databazës që përmbante skandalin e “patronazhistëve”.

Qendra Europiane për Lirinë e Medias dhe Shtypit, ka dërguar një letër ndaj kryeministrit Edi Rama por edhe ndaj të gjithë organeve më të larta shtetërore në Shqipëri.

Në letrën që ata kanë dërguar shprehet qartë se ata e konsiderojnë si dicka të papranueshme presionin që bëhet ndaj gazetarëve në mënyrë që ata të dorëzojnë databazën që përmban emrat e mbi 910 mijë qytetarëve të cilët ruhen nga 9000 patronazhistë.

Ata bëjnë thirrje që të respektohet liria e medias dhe të merren masa për sigurimin e burimeve të gazetarëve sepse është thelbësore.

MFRR është alarmuar nga veprimi i fundit që synon aktorët e medias dhe burimet gazetareske në Shqipëri, i cili përfaqëson një kërcënim të rëndësishëm për të drejtën e publikut për të ditur dhe aftësinë e gazetarëve për të mbrojtur burimet e tyre. Kjo nuk është në përputhje me ligjin dhe standardet evropiane dhe duhet të adresohet në një mënyrë domethënëse, në të gjitha institucionet shtetërore kombëtare dhe lokale.

Siç raportohet nga një numër mediash shqiptare, Partia Socialiste dyshohet se mbante një bazë të dhënash që përmban emrat e 910,000 votuesve në rajonin e Tiranës, së bashku me të dhënat personale duke përfshirë të dhënat e punësimit dhe të historisë familjare. Kjo është një çështje me interes të konsiderueshëm publik përpara zgjedhjeve të ardhshme parlamentare. Megjithatë, të Premten me 16 Prill, Struktura Speciale e Shqipërisë Kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar kërkoi që Andi Bushati dhe Armand Shkullaku, pronarë dhe redaktorë të Lapsi.al, të dorëzonin një pjesë të bazës së të dhënave që kishin marrë nga një burim. Kur ata nuk pranuan, ata u morën në pyetje nga përfaqësuesit e Strukturës së Posaçme.

Refuzimi i Bushati dhe Shkullaku bazohet në detyrimin e tyre ndaj burimit të tyre, pasi ata nuk mund të garantonin që kalimi i bazës së të dhënave nuk do të zbulonte identitetin e burimit të tyre dhe nuk do t’i bënte ata të prekshëm nga veprimet ligjore ose ngacmimet.

Dy ditë më vonë, Gjykata Speciale e Shkallës së Parë në Tiranë urdhëroi sekuestrimin e të gjitha pajisjeve përfshirë telefonat mobil, serverat, kompjuterët, memorët USB dhe pajisjet e tjera të ruajtjes në pronësi të LAPSI. al dhe pronarët e saj. Sipas urdhrit të gjykatës, sekuestrimi i pajisjeve ishte i domosdoshëm si “provë për hetimin dhe identifikimin e origjinës nga vinte informacioni”.

Mbrojtja e burimit është një mbështetje jetike e një ambienti të shëndetshëm dhe pluralist mediatik dhe kërkon angazhime proaktive nga njësitë shtetërore për të siguruar që ajo të mbetet e paprekur. Çdo devijim ose akt që synon burimet ose kërcënon gazetarët mund të largojë të tjerët nga paraqitja dhe të qetësojë shkëmbimin e informacionit që e bën të mundur gazetarinë. Këshilli i Evropës, anëtarësia e së cilës është Shqipëria, ka sqaruar se “Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut ka njohur që e drejta [e gazetarëve] për lirinë e shprehjes duhet të gëzojë një fushë të gjerë mbrojtjeje. Një mbrojtje e tillë përfshin… mbrojtjen e burimeve konfidenciale, mbrojtjen nga kërkimet në vendet e punës profesionale dhe vendbanimet private dhe sekuestrimin e materialeve, mbrojtjen e lajmeve dhe proceset e mbledhjes së informacionit, dhe autonominë editoriale dhe prezantuese. ” Ky incident e fundit kundërshton qartë këto parime.

Më tej, ka pasur një seri alarmante kërcënimesh ku gazetarët dhe punonjësit e medias janë penguar me forcë për të hyrë në përfaqësuesit e publikut, më së shumti kryetari i bashkisë së Tiranës, Erion Veliaj. Më 12 Prill 2021, Isa Myzyraj, një gazetar për Ora News u dhunua nga punonjësit e sigurimit të kryetarit kur ai u afrua për të kërkuar komente në lidhje me ndërtimin dhe zhvillimin në Tiranë. Kjo përgjigje joproporcionale ndaj një kërkese të ligjshme të medias ndodhi pasi Myzyraj e kishte identifikuar vazhdimisht veten e tij si gazetar.

Pak më pak se një javë më vonë, një ekip tjetër i punonjësve të medias për Ora News TV u kërcënuan dhe u parandaluan me forcë për të bërë pyetje Kryetarit të Bashkisë nga një grup i madh i mbështetësve të politikanit gjatë një takimi elektoral në Kavajë. Pamjet tregojnë gazetarin e Ora News, Ronaldo Sharka duke u shtyrë pas një muri, me mbështetës të tjerë që ndërhyjnë në punën e operatorit të kamerës. Asnjë incident nuk është dënuar nga administrata në Tiranë, Partia Socialiste ose qeveria kombëtare në përgjithësi.

Një dështim për të vepruar normalizon këtë sjellje, duke minuar më tej sigurinë dhe aftësinë për të punuar të gazetarëve në Shqipëri. Në një kohë kur raportimi i pavarur, i paanshëm dhe faktik është më i nevojshëm se kurrë, MFRR bën thirrje që dënimet e shpejta të ndahen publikisht dhe një hetim i fortë dhe i pavarur për të siguruar që ata që qëndrojnë pas incidenteve të mbahen përgjegjës. Kjo duhet të përfshijë Erion Veliaj dhe detajet e tij të sigurisë për të siguruar që kjo të mos ndodhë më.

Që nga 1 Mars 2020, Mapping Media Freedom ka dokumentuar 21 shkelje të lirisë së medias në Shqipëri, Kjo tregon nevojën e ngutshme për angazhime dhe veprime strukturore dhe të menjëhershme për të mbrojtur lirinë e medias dhe për të siguruar që çdo gazetar dhe punonjës i medias të jetë në gjendje të raportojë për interesin publik.

Artikuj te ngjajshem

Shkruaj nje koment

Back to top button